Imkervereniging Sint Ambrosius Veldhoven

Momenteel wordt er hard gewerkt aan een nieuw bijencentrum aan De Berkt. Het is onze bedoeling om daar een insectenvriendelijk tuin aan te leggen met veel bloeiende planten en bomen met in de tuin een lange overkapping waaronder bijenkasten staan (de bijenhal) en een ontvangst- en educatieruimte, " het Raethuis". In dit centrum willen wij bezoekers ontvangen en vertellen over de bijen en hoe belangrijk bijen zijn. De bijentuin zal overdag vrij toegankelijk zijn voor bezoekers. Alleen de bijenhal met daarvoor een vijver wordt afgeschermd en is uitsluitend samen met een imker te bezoeken. de vereniging hoopt dat de bijentuin de mensen uit de wijken aanspreekt en dat wijkbewoners betrokken willen worden bij aanleg en onderhoud van deze tuin. (klik hier voor meer info)

klik op de foto
voor een vergroting.

 

 

 

 

 

 Contactgegevens:

Voorzitter:
W. van Erk

040-2535079 wvanerk@onsbrabantnet.nl                      
Secretaris:
L. Hendriks
040-2542414 leo.hendriks@gmail.com
Penningmeester: E. v/d/ Water 06-25015190 agua@hetnet.nl
Bestuurslid:
M. Dalsem
040-2531748 Imkersveldhoven@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Cursus bijenhouden 2015
U kunt zich weer aanmelden voor de Basiscursus Bijenhouden, in Veldhoven start deze op donderdag 29 januari 2015. Kijk op de site van NBV bij cursussen om u aan te melden! Doe dit zo spoedig mogelijk, vol=vol.

Bijenhouden, iets voor u?
Bijenhouden, ja. Maar hoe doe je dat dan? Daarover gaat de cursus die in januari 2015 weer van start gaat. Bijenhouden is een hobby die niet alleen boeiend is, maar bijen zijn ook heel belangrijk voor de natuur. Ze spelen een grote rol bij de bestuiving van veel planten en bomen en zorgen zodoende voor een hogere opbrengst aan zaden, bessen en vruchten. Dat is niet alleen belangrijk voor de mens, maar daar profiteren vogels en kleine zoogdieren zoals muizen ook van. Die worden op hun beurt weer gegeten door bijvoorbeeld roofvogels en zodoende leveren bijen en dus ook de bijenhouder een grote bijdrage aan de instandhouding van de biodiversiteit.

Bijenhouden betekent niet alleen op een goede manier met de bijen omgaan maar zorgt automatisch ook voor veel meer aandacht voor wat er groeit en bloeit in de omgeving. Bloemen en planten, bomen en struiken, zon en wolken, regen en wind, alles is van belang voor de bijen. Een imker is dus iemand die oog heeft voor de natuur, en als hij of zij het goed doet levert dat ook nog een behoorlijke honingoogst op.
 
Opzet van de cursus
Met succes bijenhouden vereist wel veel kennis van zaken. Daarom is een goede opleiding onmisbaar. Het is ook niet uit een boekje te leren. U moet de nodige handelingen zelf kunnen oefenen onder leiding van een ervaren imker. Vandaar dat de cursus theorie- en praktijklessen bevat en een heel bijenseizoen duurt.
De acht theorielessen worden in de maanden februari, maart en begin april in de avonduren gegeven in het IVN-gebouw d’n Aard in Veldhoven.
Daarna volgen in de periode april tot september acht praktijklessen, waarschijnlijk op zaterdag- of zondagmiddagen. Deze worden gegeven in onze bijenhal in het Oeienbos of in onze nieuwe bijenhal aan de Berkt (locatie nog nader te bepalen) door ervaren leden van de bijenhoudersvereniging. Als u de cursus met goed gevolg afrondt ontvangt u het diploma van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging, de NBV. Wordt u dan lid van onze vereniging, dan helpen die u met een bijenvolk en het vinden van een geschikte plaats om de bijenkast(en) neer te zetten. De exacte cursuskosten zijn nog niet bekend, maar u moet rekenen op een prijs van ongeveer € 150,-

Voor meer informatie:
Willem van Erk, tel 040 2535079, wvanerk@onsbrabantnet.nl

 

Agenda

februari 2018
madiwodovrzazo
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Sponsoren

Albert Heijn Artoli Adviesgroep Broeren Das Bouwbedrijf Café Restaurant Oers Gezellig Coconut Geluidsverzorging De Crom Aannemingsbedrijf De Greef Diëtistenpraktijk De Hoeve Bedrijvencentrum d'n Oerse Have Gasterij 't Dorpsgenot Geitenboerke GLDK advocaten Henri Kox Kapper van der Looy Kolbouw Aannemersbedrijf Leemans Tegelwerken Loodgietersbedrijf Peelen Loon- & Grondverzetbedrijf Gebr. Schoonen Martin Flesch Hypotheken en Verzekeringen Oerse Molenbakker Schildersbedrijf Robert Segers Severinus: Bijzonder in samenleven! TeCa+ Toon Luijkx Timmerwerken Verhoeven Bakkerij

Volg Oerle ook op

VERKIEZINGSDEBAT

Uit in Oers: Geiten-kijk-dagen

Dit jaar worden alweer voor de 12e keer de Geiten-Kijk-Dagen georganiseerd bij ’t Geitenboerke in Oerle (Veldhoven)! Vanaf volgende week verwachten wij dat er zo’n 600 lammetjes geboren gaan worden.
Op zondag 18 februari 2018 is onze eerste geitenkijkdag van dit jaar. 
Lees meer...

Statistieken

1 bezoeker online
Vandaag: 14 unieke bezoekers
Deze week: 156 unieke bezoekers
Totaal: 101712 unieke bezoekers