Grafheuvels Toterfout en Half Mijl Oerle

 

Toterfout en Half Mijl

Toterfout en Half Mijl

Halfmijl is een historisch interessant en landschappelijk aantrekkelijk gebied. De vele grafheuvels uit de prehistorie wijzen erop, dat deze streek al eeuwenlang bewoond is. De grafheuvels dateren uit de steentijd (tot 1650 v. Chr.) en de bronstijd (1650-650 v. Chr.) en we vinden ze in verschillende uitvoeringen: met en zonder palen er omheen, met en zonder geul, of allebei. De heuvels liggen steeds op een hoge plek in het terrein. Aanvankelijk werden doden in een boomkist begraven; latere generaties cremeerden hun overledenen en zetten de resten bij in een miniatuur boomkist. In de late bronstijd en daarna in de ijzertijd werden de asresten in urnen begraven. Waar de nederzettingen van de bewoners lagen is niet duidelijk. Ook lijkt het niet waarschijnlijk dat iedereen in grafheuvels werd bijgezet, daarvoor zijn er per heuvel te weinig resten aangetroffen. Er zijn theorieën over hoofdmannen en andere belangrijke mensen. Door betere identificatie is gebleken dat er veel 10-12 jarigen werden bijgezet. De betekenis daarvan is ook niet bekend; offers misschien, we zullen het wel nooit te weten komen. Lang werd geloofd dat het bij de grafheuvels niet pluis was en dat er heksendansen werden uitgevoerd. De uitdrukking 'Te Halver Mile was 't aovondspiele' heeft daar mogelijk mee te maken.
Van oudsher was er veel heide in de Kempen; dopheide op vochtige grond en struikheide op drogere plaatsen. Zo ook hier. Rond 1900 lag er een vrijwel aaneengesloten heide van Knegsel tot aan Oostelbeers. Namen als Groote Aard, Lilsche Heide en Buiksche Heide herinneren hieraan. Er lagen ook veel vennen in dit gebied. De meeste zijn verdwenen door de verlaging van de waterstand. Het Grootmeer bestaat nog, maar dat de Postelsche Weijer een heel groot ven was, dat door de Abdij van Postel gebruikt werd als visvijver, is minder bekend. Het stroompje de Bruggenrijt heeft hier zijn oorsprong en diende als afvoer van overtollig water. Veel heide is ontgonnen voor de landbouw, maar er zijn ook veel bossen aangelegd. De Douglasspar is hier massaal aangeplant omdat deze boom goed gedijt op schrale grond en veel bruikbaar hout oplevert. De Brabantse bossen zijn hoofdzakelijk productiebossen, met dezelfde soort bomen, even oud en dus tegelijk te oogsten.

Toterfout en Half Mijl

Naamgeving 
De naam Toterfout vraagt om uitleg. Heemkundigen hebben er geen goed antwoord op. Het zou een verbastering van 'Dodevaart' of 'Tot de voort' kunnen zijn, wat dat dan ook betekenen moge. Bij de naam Halfmijl, ofwel 'Halve Mijl', zou 'halve' duiden op lugubere, afgelegen oorden. Het woord mijl kan afkomstig zijn van het middeleeuwse 'banmile = rechtsgebied'; in het Franse woordje 'banlieu' (buitenwijk) zou 'lieu' mijl betekenen.

Huidige situatie 
De houtproductie is niet meer het belangrijkste. Afgezien van de resterende grote sparren is de rest van het naaldhout alleen nog geschikt voor het maken van spaanplaat. Loofbomen stonden er niet veel. Al enkele jaren tracht men de aantrekkelijkheid van het bos te vergroten. Variatie is daarbij het magische woord. Vele percelen naaldhout zijn of worden uitgedund; hierdoor krijgt de onderbegroeiing veel meer licht en jonge bomen en struiken zullen tot ontwikkeling komen. Het kappen en herplanten van hele percelen met andere soorten bomen hoort bij het huidige beleid. Het bos wordt rijker van opbouw door afwisseling met gemengde aanplant, o.a. besdragende bomen en struiken. Snoeihout en omgevallen bomen worden niet meer opgeruimd, daardoor verrijkt de bodem. Meer soorten insecten, vogels, kleine planten en schimmels vinden in een dergelijk bos een plaats.

Toterfout en Half Mijl

Wandeling 
Een IVN-wandeling leidt u door dit zeer gevarieerd bosgebied, dat bestaat uit percelen met veel soorten naald- en loofhout, gescheiden door brede zandpaden. Al wandelend kunt u de ontwikkelingen van het huidige beleid goed waarnemen. Voor zowel bezoeker als voor flora en fauna is het bos aantrekkelijker geworden door de ontstane variatie. Er kan geparkeerd worden aan de Toterfout, vanuit Zandoerle via de Paddevenweg te bereiken. Een beschrijving met routekaartje kunt u downloaden via www.ivn.nl/veldhoven onder 'publicaties > wandelroutes'. Het gebied is veel groter dan dat van de beschreven wandeling en is eveneens vrij toegankelijk op wegen en paden.

Agenda

maart 2021
madiwodovrzazo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Sponsoren

Albert Heijn Artoli Adviesgroep Coconut Geluidsverzorging De Crom Aannemingsbedrijf De Hoeve Bedrijvencentrum d'n Oerse Have Gasterij 't Dorpsgenot Gastouderopvang Oerle Geitenboerke GLDK advocaten Henri Kox Kapper van der Looy Kolbouw Aannemersbedrijf Leemans Tegelwerken Loodgietersbedrijf Peelen Loon- & Grondverzetbedrijf Gebr. Schoonen Lovano - Kitchen and Bar Martin Flesch Hypotheken en Verzekeringen Schildersbedrijf Robert Segers Severinus: Bijzonder in samenleven! TeCa+ Verhoeven Bakkerij Willem Binnendijk Fotografie

Volg Oerle ook op

Pubquiz DVO! DOE MEE!!

WIE weet er alles over Oerle?
WIE kent zijn geschiedenis, weet alles over actualiteiten en sport?
WIE weet waar het bestuur van DVO zijn vakantie doorbrengt en kent zijn klassiekers op gebied van muziek?
DOE MEE met de pubquiz van DVO te vinden op pagina 22 van de koers van Oers.
Natuurlijk zijn er weer leuke Oerse prijzen te winnen!!

Nieuwe bewoners?


Meld het even bij
DorpsVereniging Oerle


Om nieuwe bewoners welkom te heten heeft DorpsVereniging Oerle een Welkomstmap samengesteld met wat algemene informatie over Oerle en alle verenigingen.
Bent u nieuw in Oerle of kent u iemand die hier net is komen wonen? Meld het even bij ons. . Dan zorgen wij ervoor dat de welkomstmap bezorgd wordt.
 ‘Samen staan we sterk!’
Stuur een berichtje naar:

 

Statistieken

4 bezoekers online
Vandaag: 31 unieke bezoekers
Deze week: 188 unieke bezoekers
Totaal: 150860 unieke bezoekers
 

Informatie en nieuws svp doorgeven aan

Deze website is tot stand gekomen m.m.v. Provincie Noord-Brabant (IDOP), Gemeente Veldhoven, Wijkplatform Oerle.